Mică lecție despre cum să taci din gură

Tot din seria “Google a fost spart” și “rotld suge cucu” e și ăsta. Am făcut miștouri încă de vineri (că Sfântul Andrei ar trebui să fie sfântul protector pentru rotld că au scăpat cu ziua liberă în plus de dat declarații) până la pariuri dacă vom vedea luni o declarație sau nu de la rotld.

Și-a apărut o declarație. Care (surpriza naibii…) nu spunea nimic nou dar măcar era ceva. Adică au băgat “capu’ la” nisip  tot weekend-ul dar la final măcar au dat ceva public. Au recunoscut oficial că e buba la ei. E de remarcat și asta. Așteptăm și rezultatele comisiei. Că deh, așa-i la noi, vine unu’ de afară, se cacă peste tot și scrie “muie” pe ziduri și nu-l putem trage la răspundere pe portaru’ care i-a dat drumul. Tre’ să facem o comisie. Comisie care trebuie să analizeze, să strângă dovezi, să miroasă rahatu’, să-i simtă textura și la final să vină cu o concluzie savantă și complet inutilă. Unde “la final” înseamnă undeva peste 3-5 ani.

Eh, oricum, era relativ ok și-așa. Și ar fi trebuit să tacă din nou din gură. Să bage la loc “capu’ la” nisip. Dar nu. Miraju’ mass-media a fost mai puternic și a ieșit la rampă tanti aia care e șefă la ICI. Nu știu cine papuci e și nici nu mă interesează. Mi-e complet paralel. Da’ se vede clar că e femeie. Nu știe când să tacă din gură.

A ieșit și-a declarat următorul rahat :

“…..Sper ca nu va imaginati ca nu exista sisteme de protectie serioase si as vrea sa va asigur ca numarul domeniilor atacate a fost sub 0,002%…..

Au fost afectate 11 domenii .ro dintr-un total de peste 600.000 de domenii. Cam in doua ore si ceva au fost remediate problemele. Serverele DNS nu au fost afectate ci numai serverul de administrare domenii.ro, practic interfata web unde utilizatorii pot intra. Am luat imediat masuri. Specialistii nostri au identificat ce este posibil sa se fi intamplat si acum lucram cu echipe de experti si am cerut o evaluare de securitate a sistemului, pe care am mai facut-o o data.”

Sursa

Cred că ar trebui să știe tanti că fraierul ăla care i-a crăcănat a modificat DOAR 11 domenii pentru că au fost suficiente alea 11 domenii ca știrea să facă înconjurul lumii. Cu alea 11 domenii și-a atins cu vârf și îndesat scopul. Și ce ar mai trebui să știe tanti (și motivul principal pentru care trebuia să tacă din gură) este că ăla nu a modificat mai mult de 11 domenii pentru că NU A VRUT nu pentru că nu a putut. Din momentul în care a futut serverul de administrare, interfața aia web sau cum îi mai zice tanti, avea acces să modifice ORICE domeniu vroia. Omul A ALES 11 domenii cum a vrut mușchiul lui. Nu a reușit să spargă DOAR 11. E o mică diferență. Atât de mică încât ar trebui să fii complet tâmpit să spui că au fost atacate 0,002%. Nu, au fost sparte toate. Au fost modificate doar alea 11.

Am avut un facepalm instant când i-am văzut declarația. Nu mi-a venit să cred. Nu credeam că după fail-ul major din weekend mai pot da o dudă atât de rapid. Dar deh, prostul nu e prost destul până nu e și fudul…

6 Comments Mică lecție despre cum să taci din gură

 1. nexus

  Pentru tanti, daca se furau bijuteriile Coroanei din Turnul Londrei, nu era o problema: bijuteriile reprezinta doar miimi de procent din totalul obiectelor expuse in Turnul Londrei, nu?
  Pe scurt: nu au nici un “serviciu de permanenta”, iar cand ajung la serviciu, nici in cur nu-i doare. Cand e compromis un sistem, ai minute (ca sa fiu indulgent) sa reactionezi. Daca dureaza ore pana reactionezi, daunele sunt “limitate” (cum ziceai tu) doar pentru ca nu a vrut omul mai mult, nu pentru ca a avut vreun obstacol…

  Reply
 2. Licaon_Kter

  Dar nu vi se pare un mare WTF in ultima propozie citata? greseala gramaticala, ‘am mai facut o data’ etc

  Reply
 3. Valentin Vesa

  Greseala gramaticala?
  Kkt cu aia, ce zici de firma/specialisti care au facut prima verificare de securitate?!?! Oare si-au sters din portofoliu ROTLD-ul de rusine?

  Reply
 4. Mark-3000

  Auditul de securitate probabil a fost facut de o mica firma de partit care a luat zecile de mii de euro apoi s-a desfiintat.

  Reply
 5. rotehund

  ICI, RoTLD etc sunt (sau au fost) “manageriate” de tanti Irina Socol – SIVECO. Deci asa cum “merg” 90% din softurile dezvoltate/implementate de Siveco la firme/institutii de stat pe de 10 ori cel putin valoarea lor reala, asa functioneaza si RoTLD… nici o surpriza. Bine ca nu au venit cu o explicatie mai tampita asemanatoare cu cea de la CNAS: “am trimis softul (Oracle Apps) inapoi in America la reparat” =))

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *